poniedziałek, 10 września 2012

Pstrąg z faszerowanymi pomidorami


Ponieważ dziś mamy bardzo leniwy dzień...
Odsypiamy i odpoczywamy po weekendowym, weselnym szaleństwem naszych przyjaciół,
postanowiliśmy postawić na wspólny - lekki - szybki obiad...
Na co padło?

Pstrąg z folii,
zapiekane ziemniaki
i pomidory faszerowane: papryką, czerwoną cebulę, 
szczypiorkiem i żółtym serem.

Co potrzebujemy?

2 małe pstrągi patroszone (po ok 250dag)
cytryna
kilka ząbków czosnku
2 duże pomidory
ok pół kg ziemniaków
mała czerwona cebula
pół żółtej papryki
kawałek żółtego sera
szczypiorek
masło
sól, pieprz, zioła prowansalskie, vegeta

Jak wykonujemy?

1.Pstrągi dokładnie myjemy i wykrawamy oczy.
Wewnątrz i zewnątrz solimy, pieprzymy, i posypujemy vegetą.
Po tym układamy w środku plasterki cytryny i pokrojone w plasterki ząbki czosnku.
Na końcu posypujemy je ziołami prowansalskimi, układamy na folii
 i dajemy po łyżeczce masła. Zawijamy i odstawiamy na 1/2-1 godzinę.

2. Pomidory dokładnie myjemy, odkrawamy części z "ogonkiem" na grubość ok 2-3cm,
a z wnętrza wykrawamy pestki. Solimy i posypujemy pieprzem.
Na maśle podsmażamy kilka minut pokrojoną w drobną kostkę cebulę i paprykę.
Następnie mieszamy je z posiekanym szczypiorkiem i nakładamy do pomidorów
na przemian z żółtym serem startym na dużych oczkach.






3.Ziemniaki obieramy, kroimy w średnie kawałki i gotujemy ok 20 minut.
Po tym czasie odcedzamy, dodajemy łyżkę masła i przyprawę do ziemniaków.
(ewentualnie sól, pieprz, vegetę itp)

Pstrągi w folii wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni,
najpierw na 15 min. Po tym czasie odkrywamy folię, by ryba się przyrumieniła
i dokładamy do piekarnika ziemniaki w naczyniu żaroodpornym i pomidory.
Pieczemy kolejne 15 minut.

Podajemy z kawałkami cytryny.







2 komentarze:

  1. jak to jest 'szybki' obiad to ja jestem siostra zakonna :D to jest mnostwo roboty! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no a jak? :D ryba to 4 minuty, a pomidory - podczas pieczenia ryby - jakieś 6 minut :D

      Usuń